Dosahovat bodů kvalitní hrou, nastiňuje Kotal ideální scénář před startem jara

Dosahovat bodů kvalitní hrou, nastiňuje Kotal ideální scénář před startem jara

B r n o - Do startu jarní části SYNOT ligy už chybí jen dva dny. V sobotu v 17 hodin čekání končí a Zbrojováci vyběhnou na domácí pažit bojovat o další ligové body. Jak na tom náš tým aktuálně je, prozradil na dnešní tiskové konferenci trenér Kotal.

Ten nejprve několika slovy zhodnotil zimní přípravu. "Proběhla rámcově podle plánu. Jak kondiční část, tak herní. Zejména soustředění v Turecku splnilo naše očekávání - trénovali jsme na kvalitních terénech, soupeři měli vzestupnou tendenci. Navíc se nám vrátili hráči po zranění, ne všichni sice vstřebali maximální tréninkové dávky, ale s tím ani v kopané nelze počítat. To fotbal přináší."

V Turecku Zbrojovka nastřílela osm gólů, inkasovala dva. "Šance jsme si vytvářeli, v posledním utkání nás o lepší výsledek připravila efektivita. Inkasovali jsme po kolmici ze zadních řad soupeře, což byla naše taktická chyba a byla potrestána. Své šance jsme naopak v gól nepřetavili, byť jsme jich měli víc. Fotbal je především hra, výsledek je ovlivněn mnoha faktory - kvalitou hráčů počínaje, přes efektivitu až třeba po štěstí. Kdo viděl zápas Basileje, nemohl pochopit, že utkání skončilo remízou, když se hrálo v podstatě na jednu bránu. A kdyby Porto nezahrávalo pokutový kop, tak nakonec prohraje. Tohle je prostě fotbal," filozofoval zkušený kouč.

Čtyři herní testy v Turecku se podle kouče staly prubířským kamenem kvality týmu. "Hráči museli v každém okamžiku plnit zodpovědně své úkoly, vzhledem ke kvalitě oponentů nešlo nic vypustit. Až na poslední zápas se nám to dařilo. Zase - jak už jsem říkal - je lepší přetrhnout tu sérii bez obdržené branky před ligou a ne v lize samotné. Hráči vědí, že každý zápas je hratelný, ovšem jen za předpokladu maximální koncentrace na každou situaci ve všech fázích hry."

O utkání s Duklou

Stěžejním bodem tiskovky samozřejmě bylo nadcházející utkání s Duklou. "O přednostech soupeře víme dobře. Kvalitní jsou v kombinaci i na míči, neměli bychom jim nechat prostor. To z naší strany předpokládá maximální nasazení, důraz v osobních soubojích, koncentraci na každou situaci v jakékoliv minutě. Ambice Dukly jsou určitě vyšší, než odpovídá její postavení v tabulce, ale my se nemůžeme dívat napravo nalevo, nýbrž jen a pouze na sebe. Prosadit se vlastní hrou a být efektivní v koncovce."

O sestavě už má kouč víceméně jasno, několik otazníků ale řeší. "Mělo by to vypadat podobně, jako v generálce na ligu. To znamená, že minimálně dva z nových hráčů se na hřišti objeví. U některých zbývá dořešit registrace, byl jsem vedením ujištěn, že s tím nenastane problém. I tak si ale netroufnu prozradit konkrétní jména, dokud není vše jisté na tisíc procent. Navíc stále musíme pracovat i s variantou bez Pavla Zavadila. Děláme vše pro to, aby start stihl, ale ve hře je pochopitelně i opačná alternativa a musíme na ni být nachystáni," nechtěl být kouč úplně konkrétní, co se úvodní jarní jedenáctky týče. Hru bez kapitána si Brňané na soustředění vyzkoušeli v posledních dvou zápasech.

Do hry je připraven naskočit i Lukáš Zoubele, který přes rok nehrál ligová utkání. "Do herní přípravy se zapojil. Výpadek ze znát, plusem naopak je obrovská chuť do fotbalu a zkušenosti, které Lukáš má. Počítám, že v průběhu utkání by se na hřiště mohl dostat, záleží ale také pochopitelně na vývoji hry," doplnil Kotal. Dodal také vzápětí, že z nových tváří mají největší naději na start Čtvrtníček a Radek Buchta.

Pozitivem je informace, že se do tréninkového procesu vrátili Moukanza s Lutonským - dva zimní marodi. Oba trénují s mužstvem od úterka. "V nejkratší době by se měli připojit do klasické předzápasové přípravy týmu a budeme s nimi moci počítat. Kromě krátkodobých indispozicí, nemocí a podobně tak máme k dispozici všechny hráče, se kterými jsme kalkulovali," libuje si kouč a zároveň pomyslně zaťuká na dřevo, aby to "nezakřikl".

Hrát jako na konci loňského jara, přeje si kouč

Jak kouč hodnotí zimní změny v kádru? "Zvýšila se nám konkurence, navíc se uzdravili zkušení hráči Pašek, Fischer, Marković. I takový Radek Buchta přišel jako hráč s ligovými zkušenostmi a určitou odolností. Jsem přesvědčen, že hlavně v záloze se tým zkvalitnil, máme větší výběr odolných hráčů, což přinese i vyšší kvalitu," je přesvědčený Kotal.

Proti Zbrojovce v sobotu nastoupí jeden z borců, jejichž jména v otázce posílení také figurovala - Tomáš Přikryl. Trenér Kotal čelil i dotazu, zda mu to není líto. "Není, já pracuji s realitou. Takhle trenér nemůže přemýšlet, to by nemohl trénovat nikde. Když mi v Jablonci prodali Lafatu, zatímco jsme přezimovali na druhém místě, taky jsem se s tím smířil," pousmál se.

Jeden z přítomných novinářů pak kouče požádal, zda by mohl zhodnotit, jakým směrem se tým za dob jeho působení posunul. "Tohle hodnotit nemohu, to nechám na jiných. Od začátku kladu důraz na organizaci hry, na tom se dá pracovat neustále - hráči se vyvíjejí, mění. Každý hráč má silné a slabé stránky, nejdůležitější je dát tým dohromady tak, aby přednosti vynikly a nedostatky se týmovou prací eliminovaly, vše se vhodně doplňovalo. Rád bych se vrátil k fotbalu, kterým jsme se prezentovali na konci jara, aby i diváci byli spokojení a chodili na nás rádi. Na prvním místě jsou pochopitelně body a výsledek, zejména teď na úvod jara. Přesto bych rád bodů dosahoval kvalitní hrou, což nám ovšem ukáže až samotná soutěž," přemítal kouč.

Cíle před jarní částí jsou jasné. "Řekněme, že v úvodních šesti kolech máme soupeře z podobné části tabulky. Dukla má čtyřbodový náskok, který můžeme v případě úspěchu umazat. Po těch šesti kolech bychom chtěli být klidnější. Úvod ligy je pro nás nejdůležitější," má jasno Kotal.

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....