Hráči prvního mužstva dnes absolvovali fyzické testy

Hráči prvního mužstva dnes absolvovali fyzické testy

P r a h a - Na Zbrojováky dnes čekala více či méně oblíbená část zimní přípravy - fyzické testy. Ty se letos konaly na půdě Laboratoře sportovní motoriky na FTVS v Praze.

Hráči byli rozděleni do (většinou) čtyřčlenných skupin, z nichž každá měla na testy zhruba hodinu. I z tohoto důvodu proběhl přesun do Prahy auty, nikoliv autobusem. "Je to tak určitě lepší. Pro toho, který by absolvoval testy první, by to čekání bylo opravdu dlouhé," kvitoval to Hyčka, který nastoupil spolu s Fischerem, Petrem Buchtou a Kerestešem v 11 hodin.

Celý maraton testů přitom odstartoval už v osm hodin ráno, kdy šli do akce Sýkora, Jugas a Klán. Po nich následovali Zavadil, Košťál, Pašek, Serečin a Schuster, vystřídání trojicí gólmanů, doplněnou Šimonem Šumberou. Pak přišlo na řadu zmíněné kvarteto s Aloisem Hyčkou, po nich pětice Šural, Slančík, Brigant, Malík a Vávra.

Fotogalerie z testů k prohlédnutí.

A jako poslední se do víru testů dostali Marković, Radek Buchta, Čtvrtníček a Fall. Na každého hráče čekalo pět stanovišť. Na tom prvním probíhal jakýsi "přijímací pohovor" - zjednodušeně se jednalo o komplexní prohlídku a měření tělesného složení.

Poté následoval test stability, respektive několik testů. S otevřenýma i zavřenýma očima, na obou nohou i na jedné. "Z těch prvních dvou stanovišť už nám vyjde ucelený obrázek toho, jací hráči jsou a na co se případně zaměřit, s čím pracovat. Některé věci jsou geneticky dané, hráči mají rozdílné předpoklady a pro zjednodušení je můžeme rozdělit do několika skupin, se kterými pak pracujeme," vysvětlil vedoucí Laboratoře doc. Ing. František Zahálka, Ph.D.

Třetí etapu tvořilo měření explozivní síly. Jednalo se o různé modifikace výskoku ze speciální odrazové plošiny. "Nejde ani tak o výšku, ale o výbušnost, schopnost pracovat s vlastní hmotností. Měří se různé způsoby výskoku, včetně výskoku z podřepu," doplnil Zahálka.

Motivací bylo přežít, smál se Hyčka

Právě Zahálka sám "řídil" předposlední zastávku - tzv. izokinetickou dynamometrii. Laicky řečeno - zde se měřila síla nohou, sval působil proti stejnoměrně se pohybujícímu odporu. "I tento test prozradí hodně věcí. Výsledky mohou například odhalit problém s vazy - a to bezpečnou formou, při které nehrozí úraz, tak jako při klasickém posilování se závažím," pokračoval v "rychlokurzu" Zahálka.

A pak už přišel na řadu zřejmě nejnáročnější test - ten zátěžový. Postupně zrychlující běžecký pás celou proceduru zakončil. "Bylo to jiné než předchozí testy, náročnější," prozradil Hyčka, ještě odfukující po absolvování poslední části testu. "Motivací bylo hlavně přežít," dodal se smíchem v odpovědi na dotaz, zda a jak hráči mezi sebou "soutěžili". Do smíchu tolik nebylo hráčům, kteří na finální test ještě čekali, ale zvládli to nakonec všichni.

Celý zástup uzavřel Lamine Fall, v té době už byli první testovaní hráči dávno v Brně. Měření se nezúčastnili marodi Mezlík, Kaščák, Zoubele a Lutonský, chyběli také Přerovský se Sedlákem. "Výsledky budou k dizpozici zítra, pak si sedneme a rozhodneme o další skladbě kádru, jak jsme avizovali. Testy nám dají určitou představu, s přihlédnutím k vytrvalostním a silovým předpokladům, ukáží nám rezervy a budeme vědět, na co se zaměřit," řekl trenér Kotal, který měření od začátku do konce se svými asistenty bedlivě sledoval.

další články

V derby s Vyškovem vystřelil bod Alijagić
A-tým
20.04.2024 | Daniel Král

V derby s Vyškovem vystřelil bod Alijagić

D R N O V I C E - Povzbuzeni domácí výhrou nad Jihlavou, zajížděli Zbrojováci k dalšímu utkání...
Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....