Zavadil o nové smlouvě: Vnímám to jako oboustranné vyjádření důvěry

Zavadil o nové smlouvě: Vnímám to jako oboustranné vyjádření důvěry

B r n o - Pavel Zavadil a Zbrojovka - toto spojení funguje naprosto skvěle již třetím rokem. A dnes obě strany podpisem stvrdily spolupráci až do léta 2017. Co k tomu říká sám Zavadil?

Smlouva na dva roky byla od počátku tvým přáním?
Ano, nechtěl jsem prodlužovat jen o rok, chtěl jsem delší kontrakt. Nechtěl bych si k tomu za půl roku zase sedat, raději se soustředím na fotbal. Podobně to chtěl i klub, byl to oboustranný zájem. Vnímám to jako vyjádření důvěry mé i klubu. V Brně se mi líbí. Mám lidi tady rád a chci tu hrát.

Spousta hráčů v šestatřiceti už končí kariéru, jak se udržuješ ve formě?
Připravuju se pořád stejně. Jsem profesionál, už fotbal hraju nějakou dobu a vím, co si mohu dovolit. Ať je zimní nebo letní pauza, vždycky se už předem nějak nachystám, v sezoně samotné pak musím dobře regenerovat. Upřímně se necítím na šestatřicet roků, ale tak o pět, šest let mladší. Tělo funguje dobře, tak snad to vydrží.

Pomáhá v tom i mladý kolektiv, který v kabině aktuálně je?
Je to svým způsobem příjemné a určitě to omlazuje. Snažím se mladším hráčům nějak pomoci, oni si zase na oplátku mohou vzít třeba to, jak vydržet na ligových trávnících co nejdéle. Kolektiv je příjemný, mám tu rád všechny. I když se nám teď nedařilo tak, jak by se dařit mělo, ale to k tomu fotbalovému životu patří.

Napadlo tě v létě 2012, že ve Zbrojovce takhle natrvalo zakotvíš?
Tehdy jsem se vracel z ciziny a rozhodoval se, co dál. Jestli hrát ligu, nebo dohrát v zahraničí až do konce. Do ligy jsem chtěl, jen pokud na to budu stačit. Dál jsem to neplánoval, ale fotbalový život se tak vyvinul a stačím na to zatím pořád. Necítím se na roky, co mám, pokračuju dál a dokud budu cítit, že v lize stíhám a jsem zdravý a týmu platný, budu hrát pořád. Takže třeba ani za ty dva roky končit nebudu (úsměv). Ani příprava mi problém nedělá, i když je těžká, zvládám ji.

A síly budou potřeba, Zbrojovku nečeká lehké jaro.
Je jen na nás se semknout a zařídit, aby bylo líp. Mladí hráči si hodně věcí uvědomili, vidím, jak teď pracují. Zatím je to dobré, teď se to musí přenést na hřiště. Půjde do tuhého a my se musíme nachystat co nejlépe.

Utkvěl ti za ty necelé tři sezony v paměti nějaký jedinečný moment?
Jeden určitě ne, bylo jich víc. Odehráli jsme hezké zápasy, dal jsem nějaké góly. Když jde opravdu do tuhého, hrajete důležitý zápas a povede se ho vyhrát, přijde obrovská radost. A je jedno, jestli hrajete se Slavií, Sigmou nebo Baníkem. My takových zápasů už pár měli a proto pořád věřím, že se kabina semkne a práce se na hřišti nakonec povede tak, jak chceme. Základ je přistupovat k tomu poctivě a dávat vše, co se dávat má. Třeba před utkáním s Příbramí jsme nebyli v nejlepším rozpoložení, nehrál se nijak hezký fotbal, ale semkli jsme se, zvládli to a dokázali vyhrát.

Je složité načasovat třeba s ohledem na situaci motivační proslovy, hecování na hřišti a podobně?
Ani ne. Je to jednoduché, když cítím, že mám něco říct nebo zařvat, udělám to. A takových je nás v kabině i na hřišti víc. Někdy je třeba zvýšit hlas, vyhecovat to. I tohle k tomu patří. Hráč musí s týmem žít každý zápas, každý trénink, musí ho to tady těšit.

A ty proslovy v kabině?
To přichází spíš těsně před zápasem. Když se tu hodinku a půl před výkopem sejdeme, nebo dojedeme z hotelu, dělá si každý spíš to svoje, podle nátury a svých zvyklostí. Tejpy, masáže a tak. Hecování přijde na řadu až těsně před zápasem, když se jde na hřiště, je to hodně spontánní. Cílem je být co nejlépe nachystaný hned od začátku.

Co bys poradil začínajícím fotbalistům, aby na hřišti vydrželi tak dlouho?
Důležité je neustále pracovat, zlepšovat se. Když člověku něco chybí, musí to dohnat nebo pilovat jiné věci, aby to vyrovnal. Fotbalové myšlení kupříkladu musíte mít v sobě, to se asi úplně naučit nedá. Ti, kteří na hřišti dovedou myslet, mají spoustu věcí usnadněných. Bleskově dokáží vyřešit herní situace. A pokud vám tohle chybí, musíte být prostě lepší silově, soubojově, běžecky. A snažit se to tak nahradit. A co nejlíp se musíte nachystat v hlavě, když to řeknu zjednodušeně. Chtít se zlepšovat.

další články

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský
A-tým
18.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský

B r n o - Součástí včerejšího zápasového programu byl i rozhovor s Peterem Štepanovským, hrajícím...
VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...