Ve státní svátek se Zbrojovka vydává na „výlet“ do Olomouce

Ve státní svátek se Zbrojovka vydává na „výlet“ do Olomouce

B R N O - Začátek prodlouženého víkendu nabídne fotbalovým fanouškům souboj čtvrtého týmu s pátým, deváté kolo Gambrinus ligy tak slibuje atraktivní klání. Zápas Zbrojovky v Olomouci startuje 28. září 2012 ve 20:15na Andrově stadioně.

Souboj týmů z horní části tabulky

Vedle pražského derby by nemělo být o víkendu na programu atraktivnější utkání, než bude souboj Brna proti Sigmě Olomouc. Zbrojovka je po dobrém vstupu do nováčkovské sezóny na páté příčce tabulky, domácí Sigma je ještě o stupínek výše. Z osmi klání zvítězil tým z moravské metropole čtyřikrát, jednou remizoval a třikrát svému soupeři podlehl. Olomouckým se daří ještě o něco lépe – výher mají na svém kontě shodně, ovšem remizovali hned třikrát. Ve zbylém osmém klání prohráli a mají tak v tabulce 15 bodů. Brňané si připsali o dva bodíky méně.

Jediná olomoucká prohra přišla hned v prvním kole aktuálně probíhajícího ročníku Gambrinus ligy – domácí České Budějovice porazily Sigmu 1:0. V prvním domácím představení se pak ale modrobílým podařilo potěšit své fanoušky výhrou 2:0 nad Slováckem. Na Slavii poté Olomouc remizovala 1:1, stejně jako v Jihlavě a doma s Hradcem Králové. V šestém kolo oloupila Sigma domácí Baník 2:1 a o zápas později zvítězila doma jasně 3:0 nad Libercem. Cenný skalp si Hanáci odvezli také z Letné, kde v posledním odehraném porazili Spartu 2:1. V posledním zápase se dařilo také Zbrojovce, která přerušila jihlavskou sérii bez prohry a vyhrála vysoko 5:1.

Pohárové úspěchy

Ačkoli se Olomoučtí od založení klubu v roce 1919 nikdy nedočkali československého či později českého mistrovského titulu, několik úspěchů na svém kontě přece jenom mají. Sigma se může pochlubit nedávným vítězstvím v Českém poháru a následnou výhrou celého Superpoháru, když na jaře roku 2012 porazila mistra nejvyšší české fotbalové soutěže - Slovan Liberec. V Gambrinus lize skončili Hanáci vloni na 11. příčce.

Klubovým úspěchem je také účast ve čtvrfinále Poháru UEFA v ročníku 1991/1992, kde Sigmu vyřadil až slavný Real Madrid.

Osobnosti Sigmy

Radek Drulák, Oldřich Machala či Pavel Hapal - to jsou některé z legend olomouckého fotbalu. Současnou osobností Sigmy je pak devětadvacetiletý útočník Michal Ordoš, který hraje na Hané od roku 2008. Po výhře na Spartě v posledním kole dorovnal Ordoš díky dvěma brankám (jediným, které Sigma vstřelila a vyhrála tak 2:1) jihlavského Stanislava Tecla. Na brněnského gólmana Radka Petra tak podruhé ve dvou po sobě jdoucích utkáních čeká nejlepší střelec Gambrinus ligy. Ordoš, stejně jako Tecl, překonal soupeřovy brankáře sedmkrát. U Michala Ordoše však nejde o příliš velké překvapení, nejlepším střelcem první ligy se stal už v sezóně 2009/2010, kdy vstřelil celkově 12 gólů.

Sestava Olomouce z posledního kola

Blaha - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Hořava, Ordoš, Pospíšil - Petr (83. Hubník), Doležal (86. Klesnil), Schulmeister. Trenér Pivarník.

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....