Střípky z Kaprunu: Zbrojovka nedaleko Leverkusenu

Střípky z Kaprunu: Zbrojovka nedaleko Leverkusenu

K a p r u n – Konec, sbalit a domů. Zbrojováci dnes končí svůj pobyt v hotelu St. Florian v Kaprunu. Tedy v hotelu, v němž se mohli cítit skoro jako doma.

Mezi recepcí, lobby a jídelnou se totiž hbitě otáčí rodák z Karlových Varů Jaroslav Rangl. I z kuchyně zní čeština. „Máme převážně českou a slovenskou klientelu, proto se čeština hodí. Je pravda, že Češi už dnes jazyky ovládají dobře, i tak to ale na dovolené ocení,“ usmívá se Rangl. Není se vlastně čemu divit, když má hotel českého majitele, kterým není nikdo jiný než někdejší místopředseda ČMFS a manažer národního týmu Vlastimil Košťál.

Sám Rangl je na fotbalisty zvyklý, nejsou tu poprvé. „V minulosti tu byla Mladá Boleslav, Liberec, loni Příbram, Slavia a Brno, letos tedy Příbram a Brno, chystá se sem jednadvacítka,“ vypočítává. Vzápětí dodává, že soustředění fotbalistů se vyznačují jistými zvláštnostmi. „Je například zavřený bar,“ směje se. „Jinak to není nic speciálního. Jídelníček mají všichni sportovci podobní, už máme nějaké zkušenosti, takže většinou dáme návrh a kluby si to odsouhlasí, případně doladí. Taková Příbram tu pod Franzem Strakou měla pochopitelně tataráček.“

V okolí je vůbec fotbalových klubů dost. „Naproti je například Leverkusen,“ ukazuje Rangl na protější budovu v kopci. Zrovna do St. Florianu ale jezdí jen české kluby. „Nejsou vlastně nároční, mají pořád co dělat. Snídaně, trénink, oběd, trénink, regenerace. Podmínky tady v okolí jsou ideální, hráčům tu nic nechybí,“ je přesvědčen.

Na závěr se ptáme, jací jsou fotbalisté klienti, co se týče chování. „Je to jako všude jinde, někteří jsou lepší, jiní horší, to záleží i na realizačním týmu,“ směje se Rangl. A čím se vyznačuje Zbrojovka? „Patří k týmům, kterým realizační tým nedovolí po večeři zákusek,“ dodává opět s úsměvem muž, který má na starosti servis pro hosty hotelu.

Soustředění řešíme s půlročním předstihem, prozrazuje Kudela

Sportovní manažer klubu Zdeněk Kudela už může – dle svých slov – pomalu domlouvat soustředění na zimu. „Je to tak, řeší se to s předstihem, například v průběhu zimního soustředění už pomalu domlouváme to letní. My to máme zjednodušené tím, že jsme zde už byli. Ale o hotel je zájem, takže jej musíme zabukovat brzy, aby byl v termínu pro nás připravený, do Rakouska totiž s nadsázkou jezdí touto dobou půl fotbalového světa,“ prozrazuje.

A nejde samozřejmě jen o pobyt jako takový. „Je třeba dojednat i soupeře pro přípravu. A to tak, aby byla zajištěna pestrost a kvalita. Letos jsme hráli s účastníkem Bundesligy a asijskými celky, nevyšel nám Lokomotiv Moskva. Naopak jsme zase trochu pomohli Příbrami, které vybouchl soupeř a mohli tak hrát alespoň proti mládežníkům Singapuru. Těch zde bylo snad sedmdesát, všeho věku, my hráli s jejich nejsilnějším výběrem,“ pokračoval Kudela.

Jak domluva soupeřů probíhá? „I v tomto hrají roli manažeři, ti místní mají hodně kontaktů. Trochu zjednodušeně prostě přinesou na papíru seznam soupeřů a my si vybereme, dle kvality, času – aby nám to sedlo do plánu. Když například chceme hrát v sobotu a v neděli, aby se rychle po sobě protočily dvě jedenáctky,“ vysvětluje Kudela.

První díl minisérie o soustředění Zbrojováků zde.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...