Je to úplně jiný pohled na fotbal a práci v klubu, říká muž s přezdívkou Ragazzo

Je to úplně jiný pohled na fotbal a práci v klubu, říká muž s přezdívkou Ragazzo

Jen málokdo z tří tisícovek diváků to v neděli proti Mladé Boleslavi poznal: v pořadatelských vestách se při tomto zápase promítlo na deset „kotelníků“, kteří při jiných příležitostech ostošest fandí Zbrojovce. Řekněme hned v úvodu, že tento klubový projekt se vyplatil, alespoň v prvním pokus o realizaci.

„Nechceme jít cestou represí, jako jiné kluby. Vážíme si našich fanoušků, kteří povzbuzují tým doma i venku. Jen nechceme za ně platit pokuty, být předvoláváni na disciplinárku,“ říká sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Na popud fanoušků se tak uskutečnila minulý týden schůzka, jejímž resumé byla skutečnost, že deset nejhorlivějších „tifosi“ se v zápase proti Boleslavi převléklo do pořadatelské vesty. Účelem nebylo jen posílení pořadatelského sboru, ale i uhrazení části pokut, které klub za chování fanoušků platí. Deset fanoušků po třech stovkách, to jsou tři tisíce. Nejdou do jejich kapes, ale klub tím ušetří a částečně tak umoří pokuty. „Budeme v tom pokračovat i v dalších zápasech,“ říká za fanoušky Jaroslav Hajn, který má tuto činnost v náplni práce v klubu.

Co na to fanoušci? My jsme měli možnost pohovořit s Alešem Brabcem, který je znám pod přezdívkou Ragazzo. Sám přiznal, že byl aktivní (až moc) v Uherském Hradišti, kde fandové Zbrojovky řádili a zdemolovali mj. toalety v sektoru hostí. „Uvědomil jsem si, že tím klubu nepomůžu spíš naopak. Proto jsem se přihlásil k iniciativě, v níž jsme měli my fanoušci klubu pomoci,“ řekl nám devatenáctiletý mladík.

V neděli si tak oblékl pořadatelskou vestu. „Byl jsem v sektoru hostí. Stálo tam asi jen asi pět fanoušků Boleslavi, Prohodil jsem s nimi pár slov, bylo to v pohodě. Ale zároveň jsem si uvědomil, že v zelené vestě pořadatele mám i jinou roli,“ sdělil nám Ragazzo. „Měl jsem z toho úplně jiný pocit. Pořadatelé mají přece jen jinou úlohu, nemohou se nechat unést vlnou dění v zápase,“ ví dobře. „Bylo to pro mě úplně jiný pohled na fotbal.“

Ve čtvrtek při Poháru s Plzní půjde do „zelené vesty“ zase. „Vím, že mám Zbrojovce co vracet. Přispěl jsem k tomu, že klub musí za mě zbytečně platit a nechci, aby se to opakovalo,“ sype si popel na hlavu Ragazzo. Věříme, že on nebude sám, který se takto kaje. Zbrojovka totiž stojí o všechny fandy, kteří podporují klub bez excesů a výtržnictví. „Takovou aktivitu bereme. Jsme toho názoru, že cesta prevence je daleko lepší, než napravovat za velké peníze škody,“ uzavírá Zdeněk Kudela.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...