Zbrojovka je konsolidovaná firma a Zavadil do Slavie nepůjde, zaznělo z úst klubových šéfů

Zbrojovka je konsolidovaná firma a Zavadil do Slavie nepůjde, zaznělo z úst klubových šéfů

V „posvátném a legendárním“ klubu na Šelepce, jak jej nazval moderátor Walda Plch, se konala v úterý podvečer beseda s předními představiteli klubu. Pozvání občanského sdružení Zbrojováci přijal majitel klubu Václav Bartoněk, sportovní ředitel Zdeněk Kudela a trenér Václav Kotal. Více než hodinu a půl se debatovalo o různých tématech, z nichž některá se objevila na veřejnosti úplně poprvé.

To, že peníze jsou „až“ na prvním místě, platí samozřejmě i ve fotbale, Zbrojovku nevyjímaje. Pan Bartoněk se zmínil o výhledu na příští sezonu a doložil to čísly: „Budeme hospodařit s rozpočtem asi 65 milionů korun, což je suma přibližně stejná, jako v této sezoně. V loňském roce jsme měli schodek k v rozpočtu šest milionů, o rok dříve dokonce 28. Ale tahle manka, způsobená hospodařením v předchozích letech, se nám daří likvidovat. FC Zbrojovka je nyní konsolidovaná firma,“ řekl majitel a vysloužil si potlesk v sále na otevřené scéně.

Tím pochopitelně nahrál na „smeč“ dalším tazatelům, poptávajících se po posilách na příští sezonu. „Když jsme tady tvořili mužstvo po postupu do první ligy, vycházeli jsme z tehdejší situace a brali jsme hráče za minimální částky. Teď se dostáváme trochu jinam, jak říkal pan majitel. Máme většinu hráčů pod smlouvou, a v létě se určitě najdou prostředky na ofenzivní posilu,“ naznačil Zdeněk Kudela. Mimochodem, smlouva končí nyní v červnu Martinu Doležalovi a Davidu Paškovi. „S oběma jednáme a jsme prakticky dohodnuti na prodloužení,“ uklidnil příznivce sportovní ředitel. Hostování ve Zbrojovce končí Jirkovi Skalákovi. Zbrojovka na něj má opci, která ale čítá sumu šesti milionů korun. „Skalák takovou cenu nemá. Chce v Brně zůstat, protože cítí, že ve Spartě by se prosazoval jen velmi těžko. Je to věc dalšího jednání,“ naznačil sportovní ředitel. Jednat se také bude o případném prodloužení angažmá Tomáše Janotky v Brně.

Trochu lehčí tón vnesl do debaty moderátor Waldemar Plch. „Volal mi František Ringo Čech a ptal se mě, co bude Zbrojovka dělat, až do Slavie přestoupí Pavel Zavadil,“ řekl. Ne, ne, nelekejte se, Pavel „Zavoš“ nikam neodchází. „Jeho příchod byl pro nás strašná trefa. Bez něj si Zbrojovku nedokážu představit, Pavel navíc prodloužil smlouvu a řekl, že kariéru dohraje v Brně. Opravdu není na prodej,“ potvrdil Zdeněk Kudela pozici klíčového hráče. „Jen na něj spoluhráči často nakládají více, než je schopen unést,“ dokreslil jeho roli trenér Václav Kotal.

Když už jsme u hráčů, řeč přišla i na dlouhodobé marody. Marek Kaščák se po plastice předního křížového vazu už zapojil do přípravy s prvním týmem, složitější je situace s Pavlem Mezlíkem. „On je ze stavu svého kotníku celý zhroucený. Není to tím, že by lékaři něco zanedbali, jeho zdravotní stav je hodně komplikovaný a budeme rádi, když začne v létě s tréninkem,“ zhodnotil třicetiletého ofenzivního hráče Zdeněk Kudela.

Při debatě o mládeži padlo i jméno legendárního trenéra Františka Harašty. „Rád bych, aby se jednou vrátila doba, kdy bude mít Brno tak silnou pozici mezi mládeží,“ vyslovil přání Václav Bartoněk. Zatím k tomu má našlápnuto. Připravuje se dobudování areálu TCM, vznik mládežnické akademie. „Díky panu Bartoňkovi se výrazně zlepšily vztahy s městem Brnem,“ pochválil nově nastavené parametry spolupráce Zdeněk Kudela. Co se týče mládeže, má Brno v současné době třináct reprezentantů Česka.

Evergreenem brněnského fotbalu je stadion. I na něj přišla řeč. „Za dva roky bude, jak říkám trochu vulgárně, vybydlený,“ myslí si Bartoněk o současném Městském stánku na Srbské. „Já zastávám ještě radikálnější názor. Stadion je vybydlený už teď,“ říká natvrdo Zdeněk Kudela. „Nedávno tady byla inspekce UEFA ohledně EURA do 21 let, kde by mělo být Brno tréninkovým stadionem. Ten je v katastrofálním stavu, teče do něj, umělé osvětlení nesvítilo, jak by mělo a tak bych mohl pokračovat. Druhé největší město v republice by si zasloužilo lepší stánek,“ dodal Kudela. Jak ale k němu přijít? „Jsou tři varianty: první je spravit Srbskou, ale do toho se nikomu moc nechce. Druhou je zrekonstruovat Lužánky, což je ale v dnešní době ekonomický úlet. A třetí je varianta stadionu v areálu BVV…“ naznačil možná řešení Bartoněk.

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....