Dostálek: Vzdělání je pro hráče důležité

Dostálek: Vzdělání je pro hráče důležité

B r n o - Jako kdyby kroupy znamenaly štěstí. Jedno krupobití přerušilo nakonec vítěznou bitvu "áčka" s Olomoucí, ještě předtím se totéž stalo v utkání juniorky s Jabloncem. I to bylo vítězné.

V obou případech došlo k přerušení za bezbrankového stavu a Zbrojovka krátce po návratu na hřiště otevřela skóre. V případě juniorky to bylo poměrně záhy. "Sus poslal dlouhý míč za obranu, ta zůstala stát. Dan Přerovský šel do souboje a vybojovaný míč uklidil do sítě. Souboj byl na hraně, záleželo, jak se k němu postaví rozhodčí, který nechal pokračovat ve hře," popisoval první gólový moment trenér Dostálek.

Sám uznal, že počasí utkání částečně ovlivnilo. "Minimálně v první půli měli někteří hráči problém s obutím, klouzali a museli se přizpůsobit terénu. Nicméně pro obě mužstva to bylo stejné."

Zbrojovka po změně stran přidala další góly. "Nejprve střílel Dan Přerovský z úhlu, míč proklouzl pod gólmanem a Jakub Krejčíř jej napálil do sítě. Při třetím gólu dorážel po sérii šancí Tomáš Brigant. Trefil se podruhé, jsme rádi, že jeho forma jde nahoru. Je v maturitním ročníku, takže měl i jiné starosti než fotbalové," nakousl trenér zajímavé téma.

Vzdělání je totiž v kategorii, kterou aktuálně vede, důležité téma. Z důvodu skládání praktické maturitní zkoušky mu například proti Jablonci chyběl Ladislav Hanuš. "I tohle musíme řešit. Jsme ve spojení se školami, víme, jak hráč prospívá či neprospívá, musíme tomu uzpůsobit tréninkový proces. Hráčům je třeba vysvětlit, že vzdělání je důležité a fotbal neznamená všechno, nehraje se věčně. Hlavní slovo v tom ale musí mít rodiče, ti je musí tlačit. My to respektujeme a hráčům v tomto ohledu vycházíme vstříc," hovořil Dostálek.

Ten kromě Hanuše postrádal i řadu dalších hráčů, aktuálně zraněných. "Mimo jsou z širšího kádru áčka Sedlák, Kunc či Dolný. Dlouhodobě zranění jsou Šembera a Černý, pak tam samozřejmě jsou nějaké krátkodobější věci. Navíc hrálo v den našeho zápasu áčko, proto jsme si vypomohli čtyřmi hráči staršího dorostu, všichni postupně zasáhli do hry," prozradil trenér zákulisí tvorby vítězné sestavy. Posledním chybějícím hráčem byl Duda, který je aktuálně s národním týmem do 19 let v Portugalsku na turnaji a může se těšit na souboje s Ruskem, Portugalskem a Gruzií.

Další zápas čeká Dostálkovy svěřence až ve středu 23. dubna, budou tak mít čas na regeneraci a nabrání sil. "Bylo toho teď hodně, dvakrát v řadě jsme navíc prohráli. Přitom proti Spartě to herně nebylo zlé, naopak. Přítomný trenér národního týmu U19 hodnotil zápas velmi dobře, mnozí jej označili za ozdobu ligy. Bohužel jsme se nevyvarovali chyb a neproměnili šance," vzpomněl Dostálek na závěr jedné z předchozích dvou porážek.

další články

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....
U16: V Marečkově memoriálu druzí
Mládež
18.04.2024 | Martin Lísal

U16: V Marečkově memoriálu druzí

Z l í n - Až v posledním utkání Marečkova memoriálu nalezli dorostenci Zbrojovky přemožitele....