Liga je opět tady! Zbrojovka vyráží na Spartu

Liga je opět tady! Zbrojovka vyráží na Spartu

B r n o - Po dlouhém zimním čekání se ligový kolotoč opět rozbíhá. Je tu jarní část sezóny a s ní jasný cíl, co nejdříve zachránit ligu. Zatímco v posledních týdnech byl na pražské Letné veškerý sportovní zážitek směrován do Olympijského parku v Letenských sadech, nyní se pozornost přesouvá o pár stovek metrů vedle.

V Generali Areně se v pondělí před kamerami České televize představí naše Zbrojovka. Výkop utkání proběhne v 18 hodin.

Brňané na soupeře nepůjdou v plné síle. Kromě dlouhodobých marodů je mimo hru i David Pašek, hrát nemůže také Jiří Skalák, který je kmenovým hráčem Sparty. "David byl na podzim ve skvělé formě, ale nedá se nic dělat. Jejich místa musí zaujmout mladí hráči, kteří si o místo v sestavě řekli. Musí zvládnout stres a tlak z premiéry v lize," okomentoval situaci trenér Kotal a odkázal na fakt, že volná místa zaujmou nováčci - Keresteš, Šumbera, Malík a snad i Dolný.

Sám Kotal se několikrát nechal slyšet, že utkání na Spartě je vlastně generálkou na ligu. "Bylo to řečeno v nadsázce, rozhodně tam nejedeme s tím, že liga začíná až po tomto utkání. Pokaždé se dají získat tři body a pro nás by byl i jeden z Letné výborný," vysvětluje.

Zbrojovka má na co navazovat. Po sérii nepovedených venkovních utkání totiž v posledních dvou zápasech brala pokaždé bod za remízu - a pokaždé v Praze, konkrétně na Slavii a v Ďolíčku. Teď ji čeká nejtěžší pražský test. Spoléhat se bude i na fanouškovskou podporu - utkání na Spartě patří vždy k největším "výjezdovým" tahákům, a nejinak tomu (navzdory pondělnímu termínu) bude i tentokrát.

Něco o soupeři

Nejbližšího soupeře netřeba příliš představovat. Nejúspěšnější český klub se každou sezónu hlásí do bojů o první příčku a jinak tomu není ani letos. Sparta má pětibodový náskok před druhou Plzní a jakožto zimní půlmistr oficiálně prohlašuje, že větší chuť po titulu za poslední roky neměla. Však také není divu - naposledy se na Letné z titulu radovali v roce 2010, tak dlouhou pauzu Sparťané od rozpadu federace nezažili.

Své by k tomu ráda řekla Zavadilova parta, která na Letnou rozhodně nepojede s poraženeckou náladou. Netřeba připomínat květen roku 2013, kdy Brňané na Srbské výhrou 3:2 zachránili ligu a Spartě v podstatě sebrali titul! I na podzim Zbrojovka se Spartou sahala po bodech, které jí za silné bouřky sebrali v závěru Bednář s Hušbauerem. Na Letné se v minulé sezoně radoval domácí tým (2:0).

Sparta v zimě nijak neposilovala. Na Letnou se z hostování vrátil Milan Jurdík, který prošel i Zbrojovkou, naopak kabinu opustil Lukáš Pauschek. Ten nenaplnil očekávání a bude hostovat u „Klokanů“ ve Vršovicích. Do Sparty se také nevrátí Manuel Pamič, kterého koupilo Chievo Verona. Vaclíkovi přibyl staronový kolega Švenger. Sparta má ovšem kvalitu na kterémkoliv postu. Na Letné působí hned čtyři současní reprezentanti. Kromě Vaclíka i Krejčí, Hušbauer a Lafata.

Prošli oběma kluby

Bude zajímavé sledovat konfrontaci někdejších Zbrojováků se svým bývalým klubem. V kádru Sparty totiž najdeme nejen brněnské odchovance, ale i hráče, kteří v minulosti zbrojovácký dres oblékali. Do první skupiny patří Lukáš Mareček a Mario Holek. S brněnským dresem mají také zkušenosti Róbert Valenta, který se zde neúspěšně pokoušel zachránit ligu, dále Jakub Brabec a již zmiňovaný Milan Jurdík.

Ovšem i v dresu Brna nalezneme hráče, kteří Spartou prošli. Kapitán Pavel Zavadil na Letné bojoval o místo v roce 2002, Jiří Skalák je dokonce kmenovým hráčem Sparty, jak již zaznělo - a hrát proto nemůže. A třetí do party Petr Glaser do utkání také nezasáhne, zamířil totiž na hostování do druholigového Sokolova (více zde).

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...