Pracujeme na stabilizaci klubu, říká před startem jara sportovní ředitel Zdeněk Kudela

Pracujeme na stabilizaci klubu, říká před startem jara sportovní ředitel Zdeněk  Kudela

B R N O -Tradiční tisková konference před začátkem jarní části Gambrinus ligy se konala ve čtvrtek 20.2. a my vám z ní přinášíme aktuální informace od nejdůležitějších mužů brněnské Zbrojovky. Tiskovky se zúčastnil sportovní ředitel Zdeněk Kudela, hlavní trenér Václav Kotal a kapitán týmu Pavel Zavadil. V prvním ze série článků se dozvíte novinky v klubu z pohledu sportovního ředitele.

Za pár dní začíná pro Zbrojovku druhá část Gambrinus ligy, a tak je čas na vyjádření o změnách v klubu. Těch sportovních nebylo tolik, aby je ředitel Zdeněk Kudela mohl označit za zásadní: „Naopak jako zásadní věc pro jaro vidím naši práci na stabilizaci klubu. Podařilo se nám několik věcí, jak vylepšit ekonomický standard klubu. Za to děkuji městu, se kterým máme nyní výbornou spolupráci. Před čtyřmi lety byla kromě toho, že jsme hráli na městském stadionu, spolupráce nulová. Nyní se ta finanční situace díky městu začíná dost měnit a my za to moc děkujeme,“ kvitoval pan Kudela s povděkem pomoc od města.

Ekonomická stabilizace se promítá i do sportovních záležitostí, protože to, co Zbrojovku prezentuje na veřejnosti, jsou hlavně sportovní výsledky. Nenastaly převratné změny v kádru, a i proto jsme si my, nejužší vedení, řekli, že budeme pokračovat právě v té stabilizační práci. Kádr už byl vytvořen, drobné změny se dějí za pochodu, ale stabilizace proběhla především v tom, že gró týmu zůstalo stejné. Víme, že sice nemáme mužstvo, které by zasáhlo do bojů o přední pozice, ale máme mužstvo, které by mělo bez větších problémů přestát jarní část soutěže a odehrát ji ve spodnější polovině tabulky, ale ne na těch nejnižších místech. Máme kádr na to, abychom tu záchranu uhráli,“ zmínil Zdeněk Kudela jasné přání brněnského klubu pro jarní část Gambrinus ligy.

Sportovní ředitel se vyjádřil také k několika změnám v kádru: „Drobnými změnami jsou příchody několika hráčů. Rozhodli jsme se stabilizovat levou stranu, kam přišli obránce Keresteš a záložník Šumbera. Jsou to hráči, které jsme pořídili za minimální náklady, investice do posil nás stála zhruba milion korun. Trenér pracuje na dalším zabudování mladých hráčů. V zimě přišli z juniorky natrvalo dva hráči, střelec Vávra a nadějný středopolař Sedlák.“

Na závěr se pan Kudela vyjádřil ke zprávám, které se v posledních dnech objevily v médiích: „Tato záležitost sice bezprostředně nesouvisí se Zbrojovkou, ale musím reagovat na částečné invektivy ze strany Znojma. Dnes jsem se dočetl, že Znojmo je naším sponzorem. Majitel Znojma, pan Kohoutek, opakovaně prezentuje, jak je Zbrojovka vydírá tím, že jsme jim zvýšili nájem. Musím jednoznačně říct, že naopak my se dostáváme do situace, kdy my, potažmo město, sponzorujeme Znojmo, kterému umožňujeme za naprosto minimálních finančích podmínek hrát ligové zápasy.“

Pro srovnání nájemních částek sáhl pan Kudela do nedaleké minulosti. „Srovnáme-li to s Bohemians na Slavii, nebo s Ústím v Teplicích, kde se základní částka pohybovala řádově kolem 200 000, respektive 450 000 korun za jedno utkání, platí Znojmo opravdu minimum. Musí se brát v potaz, že nám ničí hřiště, pronajímáme jim interiéry atd. Proto se proti těmto zprávám musím ohradit. Smlouva byla navíc podepsána až před pár dny, protože Znojemští zatím objížděli Moravu a ptali se na podmínky pronájmu. Všude je odmítli, a proto podepsali smlouvu s námi. Kdybychom ji však my sami rychle neodvezli na magistrát, městská rada by hlasovala až v březnu a Znojmo by tak nemělo kde hrát a byla by zkontumována jejich dvě neodehraná utkání. Stojím si za tím, že nebýt Zbrojovky, přišlo by Znojmo o šest ligových bodů,“ vysvětlil celou situaci sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Sportovní ředitel Kudela se vyjádřil také k několika záležitostem ohledně hráčského kádru. Nepříliš dobré odhady zazněly z úst kardiologů, v jejichž péči je Traoré: „Sedmého března jde na finální zátěžové vyšetření ke sv. Anně, ale lékaři předpokládají, že už to zřejmě nikdy nebude na profesionální fotbal. To je samozřejmě obrovský zásah pro jeho další život, ale také pro nás. Chtěli jsme na Traorém v budoucnu hodně stavět,“ mrzí Kudelu.

Jiná je situace kolem Husára s Petrem, kteří už v dresu Zbrojovky nebudou nastupovat z jiných důvodů: „S Husárem jsme domluveni na dvou variantách. Buď smlouvu ukončíme k poslednímu únoru, nebo odejde na hostování do konce sezóny, kdy mu končí smlouva a bude volným hráčem. Hostovat by mohl například v Třinci, ale rozhodnutí je na něm, uvidíme. Složitější je to s Radkem Petrem, kterému jsme sháněli od prosince angažmá, ovšem neúspěšně. Na Radkovo místo třetího gólmana se přesune Vlasta Veselý a Radek tak bude trénovat bohužel bez herního vytížení. Jsme předdomluveni, že smlouvu ukončíme o rok dříve, tedy 30.6.2014. Říkám otevřeně, že jeho angažmá se u nás nezdařilo. Přišel k nám úplně nepřipravený a už se to s ním vezlo, léta nechytal a to se projevilo. Jestli bude chtít pokračovat v kariéře, bude muset začít asi od nuly, ale v Brně už to nebude,“ zakončil Zdeněk Kudela svou řeč.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...