Jiří Stejskal „kroutí“ v Brně 21. sezonu coby masér, zažil zde sedmnáct trenérských změn!

Jiří Stejskal „kroutí“ v Brně 21. sezonu coby masér, zažil zde sedmnáct trenérských změn!

Řád za věrnost by se náramně vyjímal na jeho hrudi. Po V.I.P. první dámě Jarce Doškové je Jiří Stejskal druhým služebně nejstarším pracovníkem našeho klubu, ať už se za poslední roky jmenoval jakkoliv. Tedy ten klub. Profesí je masér, ale stará se nejen o nápravu těl a kloubů našich fotbalistů, ale i o spoustu dalších věcí a záležitostí kolem prvního mužstva.

Jirka Stejskal má profesionální licenci na sportovní a rekondiční masáže. Už na vojně krátce po listopadové revoluci masíroval fotbalisty tehdejší Dukly Tábor. V roce 1993 si jej vzal k dorostu legendární trenér brněnské mládeže František Harašta. A odtud už byl jen krůček k prvnímu týmu. „V roce 1993 skončil v průběhu jara pan Táborský jako trenér, nastoupil Karel Večeřa a vzal si mě k áčku,“ popisuje, jak se ocitl v kabině jedničky. A od té doby z ní obrazně řečeno nevyšel, byť trenéři se střídali někdy jako na běžícím pásu.

„Já to nemám spočítané, kolik trenérů jsem takzvaně přežil,“ říká Jirka Stejskal. Pohled do klubového archivu ale naznačuje: Zatímco jeden jediný masér tu kroutí 21. sezonu v kuse, za to dobu se měnil trenér celkem sedmnáctkrát! Uf, to je číslo, co říkáte? „Zažil jsem zde i sestup do druhé ligy, bylo to dost smutné. Věřím pevně, že letos se to nebude opakovat, mančaft tady táhne za jeden provaz, klima v kabině je v pohodě. Ligu určitě zachráníme,“ přeje si.

S kustodem Jirkou Havlíčkem by si mohli dávat interní závody v tom, kdo z nich přijde do práce dřív, případně kdo tam stráví delší dobu. Těžko říct, kdo by vyhrál… „Já chodím tak zhruba na sedmou, tedy v případě, když začíná trénink v půl desáté,“ naznačuje Stejskal. Ještě než dorazí hráči, je jeho povinností připravit dostatek nápojů na trénink. „Teď v zimě vařím tak dvacet litrů. Je to čaj smíchaný s iontovým nápojem. V létě je to jednodušší, to stačí nápoje namíchat a nic nemusím vařit, usmívá se.

Před tréninkem se do masérny začínají trousit hráči. Nikoliv na masáže, ale v drtivé většině pro tejpy. Ten potřebuje zatejpovat kotník, ten zase koleno, toho trochu tahá sval, tak pomůže emulze a šikovné ruce Jirky Stejskala. Podobné je to po tréninku. Tejpy jdou dolů a bolístkám se jde naproti na masérském stole. „Tady platí, čím starší, tím větší požadavky jsou na mě kladeny,“ dává do přímé úměry věk a vlastní práci. „Každý člověk je ale jiný, těžko se to nějak zobecňuje,“ dodává. Nejvíce práce mu nastává, když trenéři naordinují celému týmu regeneraci. Stejskal musí vše nachystat a po konci také uklidit. „To pak třeba končím po sedmé večerní. Mám toho plný kecky,“ naznačuje náročnost své práce.

Během tréninku je také on jako masér prvním „zdravotníkem“. Pokud se někomu něco přihodí, konzultuje stav maroda s klubovými lékaři a zajišťuje případně vyšetření v nemocnici. Aby toho nebylo málo, masér je také, řečeno vojenskou mluvou, stravovacím náčelníkem. Před společnými obědy objednává jídlo tak, aby zapadlo do schématu dne a splňovalo požadavky moderní stravy vrcholových sportovců. „Nejvíc je žádáno kuřecí s rýží, případně s bramborovou kaší. Taky by byly dobré ryby, ale ty u nás neletí,“ žaluje naoko.

Pokud si myslíte, že na soustředění v Turecku ho čeká „lážo plážo“, tak jste vedle jako jedle. Tam se Jirka nezastaví, jak je den dlouhý. „Loni jsem tam byl jako masér sám a byl to pěkný záhul. Letos se mnou jede Petr Doubrava, tak třeba v Turecku uvidím i kousek něčeho jiného, než masérský stůl a svaly našich fotbalistů,“ zakončuje své povídání Jirka Stejskal.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...