Aleš Tůma se stal Trenérem roku 2013 v kategorii Dívčí fotbal!

Aleš Tůma se stal Trenérem roku 2013 v kategorii Dívčí fotbal!

B r n o - Trenér mladších žákyň Zbrojovky Aleš Tůma získal skvělé individuální ocenění - na 12. Galavečeru Grasroots fotbalu byl vyhlášen Trenérem roku 2013 v kategorii Dívčí fotbal!

Ten sice obdržel pozvánku na galavečer již v prosinci, i tak byl ale příjemně překvapený. "Je to asi ocenění všeho, co se mi tu za poslední roky povedlo. Po obdržení pozvánky jsem pořád ještě netušil, že bych mohl vyhrát," potvrdil.

Cenu mu navíc předával trenér národního týmu Pavel Vrba, přenos vysílal program ČT 4 Sport. "To byla velká čest, lepší trenér u nás aktuálně není," pokračoval Tůma.

Trenér mladších žákyň má za sebou poměrně bohatou kariéru, působil i u národního týmu U15. "To všechno asi hrálo roli, přece jen je za námi už vidět dost práce, organizujeme halové turnaje, figuroval jsem i v komisi. Brněnský dívčí fotbal se postupně zlepšil, pereme se teď se Spartou, kde jsou přitom podmínky úplně jiné," nachází Tůma pro cenu vysvětlení.

Cena je vítanou vzpruhou pro nikdy nekončící řeholi, kterou práce pro dívčí fotbal v tuzemsku je. "Trénujeme třikrát týdně večer po práci, je to hodně o nadšení. Velké kluby mají profesionální trenéry, každý podobný úspěch je proto pro nás důležitý a motivuje nás," pokračuje kouč, který ve Zbrojovce pracuje již sedmým rokem. "Za tu jsem trénoval řadu holek, které si zahrály v národních týmech všech kategorií, i to je známkou určitého posunu," dodává na závěr.

Aleš Tůma během své kariéry skončil první na MČR přípravek v sezoně 2008/09. Starší žákyně dovedl dvakrát k druhému místu, s mladšími skončil druhý a třetí. Vítězem moravské ligy se jeho tým stal šestkrát v letech 2008 až 2013. Členem komise mládeže pro ženský fotbal byl Tůma v letech 2010 až 2012, v ročníku 2011/2012 navíc trénoval reprezentaci U15.

FOTO: Jan Tauber, Michal Pavlík (nv.fotbal.cz)

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...