Letos naposledy. O poslední body v tomto roce jede Zbrojovka bojovat do Vršovic

Letos naposledy. O poslední body v tomto roce jede Zbrojovka bojovat do Vršovic

Je to tady. Ať chceme nebo ne, rok s rokem sešel a s ním i první polovina sezóny. Zbrojovka je po prvních patnácti kolech na dvanácté pozici a na svém kontě má 14 bodů. Proto by bylo důstojné v jarní předehrávce na půdě Bohemians získat tři body a strávit Silvestra na lepším umístění se sedmnácti bodíky.

Své o tom ví i kouč Kotal, který doma poprvé prohrál, byť byl jeho tým Plzni více než důstojným soupeřem a smolně prohrál 1:3. „Věřili jsme, že s Plzní neprohrajeme, což se nepodařilo. Je to ale pryč a my jedeme získat body zpět,“ povídal odhodlaně na středeční tiskovce.

Bohemians Praha 1905

Jak již název napovídá, pražský celek vznikl již v roce 1905 a řadí se mezi nejslavnější a nejstarší tuzemské kluby. Spolu se Zbrojovkou má na svém kontě jeden mistrovský titul (1983). Dále se Pražané chlubí jedním druhým místem, jedenáctkrát třetím a zejména slavnými zápasy v evropských pohárech.

Památné semifinále a současnost

Zejména v Poháru UEFA startoval tým osmkrát a v roce 1983 se Klokani dostali až do semifinále, kde dvakrát padli s belgickým Anderlechtem. Stopu zanechala Bohemka i v Poháru mistrů, kde si připsala jeden start. V roce 1982 slavili fanoušci vítězství v Českém poháru. Finanční problémy v roce 2005 zapříčinily odebrání prvoligové licence a klubu hrozil zánik. Finanční sbírka fanoušků tehdy zachránila klub před krachem a pod novým majitelem se mužstvo od roku 2007 snaží navázat na slavnou minulost.

Pražané se do ligy vrátili před touto sezónou a zatím se podle očekávání pohybují v těch nejnižších patrech tabulky. Svěřenci kouče Webera ligu nezačali slavně. Na úvod prohráli v Plzni 5:0, následovala obdobná porážka na našem stadionu, kde jsme zvítězili 5:1. Dalším debaklem pro bílo-zelené byl zápas v Teplicích, kde utkání skončilo stejným poměrem, jako na Srbské, tedy 5:1. Za zmínku stojí remíza s Boleslaví (1:1), Duklou (1:1) a výhra v Ostravě (1:3). Klokanům se celkově podzim příliš nevydařil, což dokumentoval i poslední zápas, kdy se v Ďolíčku radoval Jablonec. Případný bodový zisk se tedy více než nabízí, ovšem utkání to nebude jednoduché. Navíc se do sestavy vracejí obránci Štochl a Šmíd, pravděpodobně i zkušený Kalina.

Brněnští marodi

Do Prahy s týmem neodcestují Mezlík, Schuster, Kaščák ani Traoré. Posledně jmenovaný dostal od lékařů vynikající zprávu a ještě letos by se mohl zapojit do tréninku, což je pro Moma po srdečním kolapsu fantastická zpráva. Zbylá trojice by se měla dát do kupy a do jarní části již také zasáhnout. Trenér Kotal tak bude mít k dispozici kompletní kádr, byť se někteří již budou prát z posledních sil, neboť první půlka sezóny byla hodně náročná.

Utkání ve Vršovicích má výkop naplánován na nedělní pátou hodinu. Pojďme povzbudit Zbrojovku v posledním utkání tohoto roku v co možná nejvyšším počtu!

Sestava Klokanů v utkání s Jabloncem

M. Berkovec - J. Moravec (72. D. Jeremenko), M. Cseh , D. Krch , J. Růžička - J. Hora , J. Rada , J. Jindřišek , P. Nerad , D. Bartek - M. Štochl (65. M. Ndiaye)

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...