Prvoligový kádr se začíná rýsovat

Prvoligový kádr se začíná rýsovat

Na dnešním tréninku Zbrojovky se sice z nových tváří objevil pouze brankář Petr, ovšem další potenciální posily by měly přijít v nejbližších dnech. Kdo tým posílí a kdo ho naopak opustil, se dočtete v následujícím článku.

Přestože Zbrojovka odehrála ve druhé lize výborné jaro, sportovnímu vedení klubu je jasné, že je potřeba kádr pro nejvyšší soutěž vhodně doplnit. A to nejlépe ve všech řadách. "S několika hráči bychom se mohli dohodnout do konce tohoto týdne. Další jednání jsme měli vést na losování ligy, které bylo ovšem odloženo až na 4. července z důvodů, které jsou pro mě nepochopitelné. Řada klubů se tím dostala do problémů. Nemáme mnoho času, protože liga začíná už na konci července a tým potřebuje čas na sehrání. Proto chceme mít kádr uzavřený co nejdříve," uvedl Zdeněk Kudela, sportovní ředitel klubu.

Ten na dnešním setkání s novináři vyvrátil informace o výrazném navýšení rozpočtu klubu, které se objevily v některých médiích. "Dáváme dohromady rozpočet, který by se měl pohybovat okolo padesáti milionu korun. A věřím, že ho naplníme," poznamenal Kudela, jenž v souladu s tímto faktem musí pracovat i při vyhledávání potenciálních posil. Místo zvučných jmen se tedy poohlíží spíše po pracovitých fotbalistech, kteří by sice měli být pro tým okamžitým přínosem, ale zároveň mají zájem na svém dalším růstu.

Brankáři

Jasnou jedničkou se stal na jaře Martin Doležal, jemuž kryl záda jedenadvacetiletý Václav Hladký. Klub minulý týden prodloužil smlouvu i s devatenáctiletým mládežnickým reprezentantem Vlastimilem Veselým. Do přípravy se nyní zapojil i Radek Petr, jehož příchod z bulharského Razgradu se řeší.

Zdeněk Kudela: Máme nyní v kádru pouze jednoho zkušeného gólmana, kterým je Martin Doležal. Ten nám ve druhé lize strašně pomohl a pokud by přišel Petr, tak to určitě neznamená, že by on byl jasnou jedničkou. Radek toho sice v loňské sezoně moc neodchytal, ale je to velice pracovitý brankář a podle mě by z něj mohl vyrůst i budoucí člen reprezentačního áčka, protože podobně talentovaných mladých gólmanů u nás mnoho není.

Obrana

Během jara se ustálila stoperská dvojice Pernica-Šoljič, vedle nichž napravo pravidelně nastupoval Pašek, zatímco na levé straně se hráči dost točili. Klub nedávno prodloužil smlouvu s Petrem Buchtou a přípravu zahájili i Kasálek, Král a R. Buchta. V létě odešel Simerský do Jablonce, Šímovi skončilo hostování z Českých Budějovic a Polák ukončil smlouvu. Je jasné, že pro první ligu přijdou minimálně dva a možná až čtyři noví obránci.

Zdeněk Kudela: Posty levého obránce a stopera nás delší dobu trápí. Například Šíma se u nás bohužel zranil a nemohl naplnit to, co jsme od něj očekávali. Momentálně jednáme asi se čtyřmi hráči do obrany. Jedním z nich je Michal Kropík, ovšem jednání se Žižkovem je dost složité. Už dnes měl být na tréninku další stoper Ondřej Murín ze Sigmy Olomouc, ale měl menší autonehodu a dorazí až zítra. Další jména bych zatím nerad uváděl.

Záloha

Z jarního kádru odešel zatím jen Sedláček, jenž ukončil hostování z Mladé Boleslavi, a v klubu skončí zřejmě i Jan Hromek, jenž hostuje z Kroměříže. Klub má zájem na udržení Pavla Mezlíka, o němž stále jedná s Českými Budějovicemi, a těsně před podpisem je prodloužení smlouvy s talentovaným Milanem Lutonským. Z hostování v Opavě se vrátil Křeček a na dnešním tréninku byli také Fall, Jukl, Koloušek, Michna a Sus.

Zdeněk Kudela: Už tento týden by se měli na tréninku objevit Pavel Zavadil, který působil řadu let ve Švédsku, a Petr Glaser, jenž hostoval ze Sparty Praha v Sokolovu. S oběma jsme předběžně domluveni na podmínkách. Zájem máme i na příchodu Vaška Tomečka, který ve Zbrojovce působil už vloni na podzim. Toho si však chce Sigma ještě nechat nějaký čas v přípravě a uvidí se, jestli se prosadí do užšího kádru. V médiích se objevilo i jméno Tomáše Polácha, což je velice kvalitní hráč, ale vyhodnotili jsme to tak, že se budeme řídit heslem "dvakrát do jedné řeky nevstoupíš".

Útok

Kapitán Petr Švancara prodloužil minulý týden smlouvu o další dva roky, vedle něj si na jaře vedl výborně i Martin Doležal, jenž se sice vrátil do Sigmy Olomouc, ale Zbrojovka má zájem na tom, aby hrál v Brně i nejvyšší soutěž. Po skončení sezony se do Dukly Praha vrátil Chigou, v kádru naopak zůstávají Šamánek a talentovaný Vávra.

Zdeněk Kudela: Počítáme s Martinem Doležalem, který začal přípravu v Sigmě Olomouc a měl by odehrát ještě přípravné utkání s Myjavou. Už ve čtvrtek by měl být na tréninku Milan Halaška, který v uplynulé sezoně nastřílel osm branek v opavském dresu. A existují ještě i další možnosti posílení útoku, které zvažujeme.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...